U bent hier: >> Robert Kumar: ‘Lockdown treft vooral armen’

Robert Kumar: ‘Lockdown treft vooral armen’

“Het coronavirus heeft ook India bereikt. Het land verkeer sinds in de laatste week van maart in lockdown. Het officiële dodental is vrij laag, al denkt iedereen dat het werkelijke dodental veel hoger ligt. Simpelweg omdat er erg weinig getest wordt. De lockdown treft vooral de armen en de arbeidsmigranten. Bij het begin van de lockdown liepen duizenden mensen langs de wegen om thuis te komen. De overheid heeft weliswaar maatregelen aangekondigd om de arme bevolking te helpen, maar het is de vraag of de hulp hen ook zal bereiken.

Hongersnood

Ondertussen is het oogstseizoen aangebroken en we weten niet hoe de overheid dat gaat aanpakken. Veel boeren gooien hun producten aan de kant van de weg, omdat ze er niet mee naar de markt mogen. Als er geen oplossing komt hebben we over drie maanden een hongersnood.

Toeloop van corona-patiënten

Ook de Emmanuel Hospital Associaction (EHA) heeft het moeilijk. Door de lockdown komen er veel minder patiënten. Degenen die komen zijn vaak arm en kunnen de ziekenhuisrekening niet betalen, nu ze niet mogen werken. Veel ziekenhuizen kunnen daardoor de salarissen niet meer betalen. In de deelstaat Jharkand (Oost-India) is een EHA-ziekenhuis aangewezen voor corona-zorg. Andere EHA-ziekenhuizen bereiden zich voor op een grote toeloop van corona-patiënten. Dorpen rond EHA-ziekenhuizen krijgen een mobiele telefoon voor snelle communicatie.

Geen kerkdiensten meer

Net als in veel andere landen worden ook in India geen kerkdiensten meer gehouden. Waar mogelijk worden de diensten online gedaan. Op het platteland kan dit meestal niet. Gelukkig bellen veel gemeenteleden elkaar op, dan bidden ze ook voor elkaar. India gaat een zware tijd tegemoet. Wilt u voor ons bidden?”

Robert stuurde onlangs ook een videoboodschap. Bekijk ‘m hieronder:

(Robert Kumar is hoofd van het Community Health Department van de Emmanuel Hospital Association (EHA), een partnerorganisatie van India Mission | Verre Naasten. Extra dankpunt: afgelopen zaterdag, 9 mei 2020, mocht Robert trouwen met Annie. Ondanks de coronacrisis ging de trouwerij toch door, zij het in kleine kring. Reden tot dank!)

Print Friendly, PDF & Email