U bent hier: >> Een mission-zondag organiseren? Doen!

Een mission-zondag organiseren? Doen!

Op zondag 31 mei – Eerste Pinksterdag – was er in de kerkdienst in Dordrecht extra aandacht voor het mission-werk ver weg. Er was ruimte om een verhaal te delen uit India en ook tijdens de preek en het gebed werd ruimschoots aandacht besteed aan het wereldwijde mission-werk. De collecte, die bestemd was voor corona-noodhulp in India leverde bijna € 5.000 op: een bedrag waar onze broers en zussen in India zeer dankbaar voor zijn! Maar… hoe organiseer je zelf zo’n mission-zondag?

Afstemmen en regelen

Houd rekening met de volgende zaken die je moet afstemmen of regelen:

1) Overleg tijdig met de dienstdoende predikant om de inhoud van de dienst af te stemmen.
2) Informeer de gemeente in de week voorafgaand aan de dienst – of misschien zelfs al eerder – over het thema en het collectedoel. Verre Naasten kan ondersteunen bij het kiezen van een geschikt collecte-doel/-project en kan materialen aanleveren, zoals een PowerPoint en foto’s voor in de aankondiging naar de gemeente.
3) Deel verhalen van de mensen in India. Natuurlijk het liefst door mensen uit India zelf, maar dat kan ook heel goed door iemand uit de gemeente die vanuit het hart betrokken is bij het werk in India. Hoe persoonlijker, hoe beter. Ook een optie: vraag één van de predikanten of contactpersonen in India om een kort filmpje met een boodschap of groet op te nemen en op te sturen, om tijdens de dienst te gebruiken.

Gul geven in de collecte

4) Maak het voor de kerkleden makkelijk om gul te geven in de collecte. Dat kan via het rekeningnummer van de diaconie (of Verre Naasten), maar ook via apps als Givt of Scipio (als jullie gemeente deze gebruikt). Een ander handig kanaal is Tikkie. Zeker als je jongeren wilt motiveren om te geven (…en die willen dat best!), werkt een Tikkie heel handig. Ook hierbij kan Verre Naasten ondersteunen. Organiseer je dit liever zelf… wees dan niet te bescheiden wat betreft het bedrag dat je vraagt. Of laat het bedrag open, zodat de kerkleden dit zelf kunnen invullen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

In het najaar van 2019 hield de GKv van Leerdam ook een mission-dienst. De Indiase predikant Dawden Lepcha ging voor in deze kerkdienst.

Geen eenmalige actie

Tenslotte: het mooie collecte-bedrag dat in Dordrecht werd opgehaald – waaruit de betrokkenheid van de gemeente bij India blijkt – is niet het resultaat van een eenmalige actie. In de gemeente is regelmatig aandacht voor India. Er zijn Indiase gasten in de gemeente geweest, jongeren zijn bezig met de organisatie van een jongerenreis naar India, er is regelmatig informatie in de nieuwsbrief en/of mededelingenblad en we doen regelmatig voorbede voor onze broers en zussen en het werk in India. Al deze dingen, in combinatie met de urgentie en de nood van de mensen in India vanwege de coronacrisis, leidde tot een mooie zondag: een inspirerend voorbeeld vanuit India, voorbede en medeleven en een gulle collecteopbrengst!

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Quintijn Schenkel: schenkel@kpnplanet.nl.

Print Friendly, PDF & Email