U bent hier: >> Ds. Samit: ‘De lockdown veranderde ons hele leven’

Ds. Samit: ‘De lockdown veranderde ons hele leven’

“Lockdown! Vanuit het niets kwam het in ons leven, het zette bijna alles op slot. De lockdown kluisterde ons aan onze huizen, waardoor het gemeenschapsleven veel meer betekenis kreeg dan ooit tevoren. Het heeft veel dingen in ons leven veranderd. Niet alleen voor wat we gewend waren te doen, maar het veranderde ook onze visie op het familieleven, de gemeenschappelijkheid én op hoe we God aanbidden. Neem bijvoorbeeld de erediensten: God heeft ze teruggebracht tot het format van de vroege kerk.

Huissamenkomst

Op zondag houdt elk gezin van onze gemeente ‘s ochtends en ‘s avonds een huissamenkomst. Alle elementen van de eredienst zitten erin inclusief de offeranden en een (voorlees)preek. Een mooi bijkomend effect is dat de jongens en meisjes voorop gaan in deze huisdiensten en zo voor de toekomst voorbereid worden op de bedieningen!

Familieleven

Ons familieleven is ook veranderd. De activiteiten die vanwege het drukke leven waren verdwenen of geminimaliseerd, hebben weer vaste grond gekregen in ons leven. Het zingen van psalmen en gezangen. Bijbelstudies hebben weer plaats gekregen in het gezinsleven. Ouders spelen weer met de kinderen en echtparen kijken naar een romantische film. Buren helpen elkaar weer. Kinderen zijn blij dat ze geen examen hoeven doen; de meesten zijn bevorderd naar het volgende studiejaar. Ze hopen ook over te gaan naar de volgende groep van de zondagsschool. Alles is veel geestelijker en gelukkiger in families.

De armen

Het verhaal is echter niet overal hetzelfde. De lockdown heeft érnstige gevolgen voor de armen. De meeste stedelingen zijn dagloners, zij zijn naar huis gekomen omdat ze geen werk en ook geen inkomen meer hadden in de stad. Sommigen zijn lopend naar huis gegaan. We hoorden dat een echtpaar met een zoontje van 5 jaar oud meer dan 600 km lopend heeft afgelegd! En dat, terwijl de vrouw 7 maanden zwanger is…

Ook de tekorten aan allerlei voorzieningen lopen op, en daarmee ook de prijzen. De schaarste aan eten veroorzaakt onrust en de mensen worden agressief tegen de politie en de medische hulpverleners. We hopen en bidden dat God het ergste zal voorkomen en dat alles spoedig weer normaal mag worden. Als kerk zoeken we mensen op die in nood zijn en we ondersteunen de hulpverlening van vrijwilligers van onze stad financieel.

Geen inkomen

Het wordt er voor onze gemeente, het schoolbestuur en de docenten van de Mission School ook niet gemakkelijker op. De giften van onze kerkgemeente zijn gereduceerd tot nul. Ook zal er de komende maanden geen schoolgeld worden betaald. Predikanten, kerkplanters, bestuur en docenten van de Mission School hebben in februari hun laatste salaris gehad. We gaan ervan uit dat de kerken en de scholen de komende twee maanden en mogelijk nog langer gesloten blijven. Zonder lokale inkomsten wordt het een grote uitdaging om de kerk en de school van voldoende inkomen te voorzien.

Vertrouwen op God

Hoewel we in een moeilijke tijd leven, weten we dat God op zijn troon zit en we blijven op Hem vertrouwen. We zien uit naar de grote dag van de wederkomst. Tegelijk hopen en bidden we, dat God onze paden wil effenen voor een normaal leven in India én in Nederland. Dank voor jullie voortdurende gebed en wees ervan verzekerd dat we in onze gebeden ook aan jullie denken!”

(Ds. Samit Mishra is predikant van de Presbyterian Free Church of Central India (PFCCI) in Chhapara. De PFCCI is sinds 2011 één van onze mission-partners en is gevestigd in de deelstaat Madhya Pradesh. Christenen vormen in deze deelstaat een zeer kleine minderheid en moeten erg voorzichtig te werk gaan bij het verspreiden van het evangelie. Het kerkverband bestaat uit 4 kerken met in totaal ongeveer 125 leden en drie predikanten. De kerken hebben veel ouderlingen die werken als evangelist. Ook de gemeenteleden zijn heel actief in het verspreiden van het evangelie. India Mission en Verre Naasten bieden financiële en ook inhoudelijke ondersteuning voor de Mission Schools in Chhapara en Lakhnadon.)

Print Friendly, PDF & Email